Koeman eist dat Oranje minder balverlies lijdt tegen Duitsers

25 March 2024, 20:34 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Ronald Koeman eist dat het Nederlands elftal dinsdagavond tijdens het oefenduel met Duitsland beter voor de dag komt dan in de gewonnen vriendschappelijke interland van vrijdag tegen Schotland (4-0). "We moeten veel minder balverlies lijden en niet zoveel kansen weggeven", zei hij op een persconferentie in speelstad Frankfurt.

Voor de spelers van Oranje is het duel met de Duitsers de laatste kans om Koeman te overtuigen dat ze mee naar het EK moeten. Nederland oefent vlak voor de Europese eindronde nog tegen Canada en IJsland. Maar de bondscoach heeft dan zijn selectie voor het EK al samengesteld.

Koeman had gehoopt dat het Nederlands elftal op dit moment al verder was. "Mede door blessures hebben we zelden met de beste ploeg kunnen spelen", zei hij. "Maar misschien is het wel goed dat alles nog niet klopt. Als het komende zomer maar klopt."

Duitsland verraste afgelopen zaterdag enigszins met een dikverdiende oefenzege op Frankrijk in Lyon (0-2). Bondscoach Julian Nagelsmann is zo tevreden over die wedstrijd dat hij dezelfde basisspelers aan de aftrap laat verschijnen tegen Oranje. Koeman wilde geen open kaart spelen. "Waarom zou ik?", zei hij.

Koeman kan Oranje met vijf of vier verdedigers laten spelen. De bondscoach wilde wel kwijt dat verdediger Matthijs de Ligt en Bart Verbruggen starten tegen de Duitsers. Het ligt voor de hand dat vergeleken met de oefenzege op Schotland ook Denzel Dumfries terugkeert in de basisformatie. Mogelijk wordt ook Donyell Malen beloond voor een goede invalbeurt.

Xavi Simons leed het meeste balverlies van alle spelers die tegen Schotland in actie kwamen. "Hij wil goed zijn voor het Nederlands elftal", zei Koeman. "Xavi is best zelfkritisch en zegt zelf ook dat hij te vaak de bal verloor, en dat dit niet kan. Op eigen helft moet je altijd denken aan balbezit houden, op die plekken kan dat niet gebeuren. Ik mag van hem verwachten dat hij zich daarin ontwikkelt."

Koeman heeft het oefenduel van Duitsland met Frankrijk goed bekeken. Hij zag Toni Kroos na drie jaar succesvol terugkeren bij de drievoudig Europees kampioen. "Maar hij kreeg ook wel heel veel vrijheid", zei hij. "We zouden wel heel dom zijn om spelers als Kroos dusdanig vrij te laten als Frankrijk deed. Dan komt iedere bal op de juiste plek."


Door: ANP